۳ آبان ۱۳۹۹، ۱۰:۰۱

مهر گزارش می دهد؛

فضای مجازی فرصتی که در صورت عدم نظارت به تهدید تبدیل می شود

فضای مجازی فرصتی که در صورت عدم نظارت به تهدید تبدیل می شود

زاهدان - کارشناسان معتقدند فرهنگ سازی و آموزش‌مهمترین راه برای پیشگیری از وقوع جرایم اینترنتی است که در این راه پلیس فتا نقشی مهم و تاثیر گذار دارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، فرشته بامری: در عصر حاضر اینترنت به عنوان ابزاری پیچیده این امکان را برای بشر فراهم کرده تا علاوه بر برقراری ارتباط بتواند به سایر نیازهای خود در فضای مجازی پاسخ دهد، نیازهایی که با انتقال محتواهایی نظیر عکس، صوت و کلیپ، بهره مندی از آموزش، تبلیغات، فروش و خریدهای اینترنتی بر طرف می‌شود. این ابزار هوشمند می‌تواند در کسری از ثانیه اطلاعات بسیاری را از یک نقطه دنیا به دیگر نقاط دنیا ارسال کند.

این روزها با شیوع ویروس کرونا و مشکلاتی که این امر به لحاظ حضور مردم در مجامع ایجاد کرده است حضور و استفاده اقشار مختلف خصوصاً کودکان و نوجوانان در فضای مجازی بسیار بیشتر از پیش شده است و باتوجه به اینکه این تکنولوژی، امکانات رفاهی خوبی را در اختیار بشر قرار داده اما در بسیاری از بخش‌ها، چالش‌هایی را نیز به همراه داشته و به مانند فضایی مخرب بستر را برای بروز انواع آسیب‌ها در جامعه فراهم کرده است.

به عقیده کارشناسان، اینترنت و فضای مجازی با فراهم کردن شرایط وقوع بزه، روند اجرای عمل مجرمانه را سرعت بخشیده است. در چنین شرایطی اگر خودمان و جامعه را به سلاح آگاهی و هوشیاری تجهیز نکنیم قطعاً متحمل آسیب‌های فراوانی می‌شویم.

با نگاهی به پرونده‌های قضائی که در سال جاری به پلیس فتا استان سیستان و بلوچستان ارجاع داده شده است درمیابیم که بیشترین جرایم مربوط به برداشت غیر مجاز و کلاهبرداری اینترنتی است.

خانم ش. م متهم یکی از پرونده‌های پلیس فتا سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: از آنجایی که فروش کالا از طریق فضای مجازی به شیوه‌ای برای کسب درآمد تبدیل شده است، این بستر را برای کلاهبرداری انتخاب کردم.

از طریق فضای مجازی و ایجاد اکانت جعلی در گروه‌های فروش آنلاین عضو می‌شدم و سپس با فریب فروشنده به خرید اجناس آنها بدون پرداخت هزینه، اقدام می‌کردم

وی افزود: از طریق فضای مجازی و ایجاد اکانت جعلی در گروه‌های فروش آنلاین عضو می‌شدم و سپس با فریب فروشنده به خرید اجناس آنها بدون پرداخت هزینه، اقدام می‌کردم.

وی با اشاره به نحوه آخرین کلاهبرداری خود، تصریح کرد: وارد یک گروه شدم و با جلب اعتماد فروشنده ۱۵ میلیون تومان از او خرید کردم و رسید جعلی را که از قبل آماده کرده بودم را به وی ارسال کردم و فروشنده نیز محصول را برایم فرستاد.

وی ادامه داد: سپس کالایی که به دستم می‌رسید با قیمت گزافی می‌فروختم و از مال دیگران در آمد دو چندان کسب می‌کردم.

این متهم گفت: تا کنون با این شگرد، ده‌ها مورد کلاهبرداری انجام داده‌ام و در مجموع مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان از قربانیان کالا دریافت کرده‌ام.

کلاهبرداری از طریق دریافت بیعانه از چند نفر

ح. ک یکی دیگر از کلاهبرداران فضای مجازی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: از طریق فضای مجازی اقدام به دریافت بیعانه به عنوان وجه مورد معامله اقدام می‌کردم

وی در خصوص نحوه وقوع جرم مرتکب شده افزود: ابتدا در یکی از سایت‌های خرید و فروش ثبت نام کردم و یک آگهی فروش اجاق گاز فر با قیمت یک میلیون تومان در سایت بارگذاری کردم.

وی تصریح کرد: وقتی خریدار با من تماس گرفت از او خواستم تا مبلغ ۷۰۰ هزار تومان ودیعه پرداخت کند تا اجاق را به کسی دیگر نفروشم و سپس برای تحویل مابقی پول و اجاق گاز حضوری با من قرار بگذارد.

وی تصریح کرد: پس از اینکه یکی از مشتریان مبلغ را برایم واریز کرد گوشی را خاموش کردم اما مال باخته موضوع را به پلیس فتا در میان گذاشت و پس از مدتی دستگیر شدم.

پلیس به فضای مجازی اشراف کامل دارد

رئیس پلیس فتای سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: پلیس فتا به عنوان مرزبان سایبری استان به صورت شبانه روزی اقدام به برقراری امنیت در فضای سایبری استان سیستان و بلوچستان می‌کند و افرادی که اقدام به انجام جرم در فضای مجازی کنند مطمئن باشند که پلیس فتا دیر یا زود به سراغ آنها نیز خواهد آمد.

سرهنگ حسن کیخا افزود: خوشبختانه پلیس فتا طی سال‌های گذشته با رصد فضای سایبری استان سیستان و بلوچستان گام‌های مؤثری را در جهت امنیت و کاهش مخاطرات شهروندان در حوزه‌های مختلف از جمله علمی، اقتصادی، اجتماعی برداشته و با پایش فضای تولید و تبادل اطلاعات مانع از فعالیت‌های غیر قانونی و تعرض به ارزش‌ها و هنجارهای جامعه شده است.

وی تصریح کرد: کاهش ۲۱ درصدی برداشت‌های غیر مجاز اینترنتی وکشف ۹۸ درصد جرایم فضای سایبری از جمله دستاوردهایی است که به دنبال آگاهی بخشی به آحاد جامعه، مشارکت مردم و ایفای وظایف و مأموریت‌های پلیس فتا تحقق پذیرفته است.

سهل انگاری‌، بی‌توجهی به حفاظت از حریم خصوصی، اعتماد بی جا، عدم آگاهی و رعایت نکردن نکات امنیتی می‌تواند مجرمان را در رسیدن به اهداف شوم خود کمک کند

وی در خصوص پرونده زن کلاهبردار بیان کرد: سهل انگاری‌، بی‌توجهی به حفاظت از حریم خصوصی، اعتماد بی‌جا، عدم آگاهی و رعایت نکردن نکات امنیتی توسط کاربران هنگام استفاده از فضای اینترنتی می‌تواند مجرمان را در رسیدن به اهداف شوم خود کمک کند.

رئیس پلیس فتا استان سیستان و بلوچستان گفت: یکی از شهروندان که از طریق شبکه‌های اجتماعی و به صورت مجازی اقدام به فروش لوازم آرایش و بهداشتی می‌کرد، با حضور در پلیس فتای استان و اعلام شکایت از یک فرد مونث ناشناس اظهار می‌دارد که این فرد با اکانت جعلی سفارش خرید مبلغ ۷۰ میلیون ریال جنس به وی داده و رسید پرداخت وجه اجناس را نیز برای او ارسال کرده که پس از ارسال اجناس به آدرس او متوجه شده است که رسید پرداخت وجه او جعلی است.

وی افزود: بلافاصله با دریافت شکایت این شهروند، شناسایی و دستگیری این زن کلاهبردار به صورت ویژه در دستور کار کارشناسان پلیس فتا استان سیستان و بلوچستان قرار گرفت.

سرهنگ کیخا تصریح کرد: تلاش پلیس برای شناسایی و دستگیری این کلاهبردار ادامه داشت تا اینکه در نهایت با شگردهای خاص پلیسی آدرس کلاهبردار شناسایی و متهم با هماهنگی قضائی و با همکاری مأموران نسوان این فرماندهی دستگیر شد.

وی بیان کرد: در برسی‌های تکمیلی مشخص شد که این کلاهبردار با این روش تا کنون بیش از ۲ میلیارد و پانصد میلیون ریال از فروشندگان اجناس در فضای مجازی و فروشگاه‌های اینترنتی در سراسر کشور کلاهبرداری کرده است.

رئیس پلیس فتا استان سیستان و بلوچستان گفت: متهم با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.

وی در خصوص پرونده دوم نیز افزود: این فرد در سایت خرید و فروش با دریافت مبلغ بیعانه از افراد کلاهبرداری می‌کرد که سرانجام در دام پلیس افتاد.

سرهنگ کیخا بیان کرد: این فرد از شاکی مبلغ ۷۰۰ هزار تومان برای خرید وسایل خانه به‌عنوان بیعانه گرفته بود که مال باخته پس از پاسخگو نبودن سارق از او شکایت کرد.

وی با اشاره به اینکه پلیس در عملیاتی توانست این سارق و کلاهبردار را دستگیر و تحویل مراجع قضائی دهد، تصریح کرد: این فرد توسط پلیس دستگیر شد و هم‌اکنون در اختیار مراجع قضائی است.

رصد جرایم سایبری به صورت شبانه روزی ادامه دارد

رئیس پلیس فتای سیستان و بلوچسستان گفت: پلیس فتای استان طی یکسال گذشته با رصد بسترهای جرم خیز با جرایم مشابه برخورد کرده است

وی افزود: طبق بررسی‌های انجام شده بیشترین جرایم مربوط به جرایم اقتصادی است که ۵۶ درصد جرایم کشف شده را برداشت‌های غیر مجاز تشکیل می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه، کلاهبرداری هم ۲۲ درصدد پرونده‌ها را تشکیل می‌دهد، بیان کرد: ۱۳ درصد جرایم هم مربوط به هتک حرمت و انتشار تصاویر خصوصی می‌شود که در مجموع ۹۸ درصد جرایم کشف شده است.

فرهنگ سازی و آموزش‌مهمترین راه برای پیشگیری از وقوع جرایم اینترنتی

وی تصریح کرد: پیشگیری از جرایم فضای مجازی امری ضروری و همگانی است که در اولویت پلیس فتا سیستان و بلوچستان قرار دارد و تاکنون کارگاه‌های آموزش مختلفی در ادارات، نهادها و … برگزار شده است.

وی ادامه داد: در این کارگاه‌ها آموزش‌هایی نظیر بهره برداری صحیح از فضای مجازی، روش‌های پیشگیری از برداشت‌های غیر مجاز و استفاده صحیح از رمزهای بانکی آموزش داده می‌شود.

رئیس پلیس فتا سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه حفظ و نگهداری از اطلاعات خصوصی از مهم‌ترین عوامل داشتن امنیت در فضای مجازی است، گفت: سهل‌انگاری و بی‌توجهی به حفاظت از حریم خصوصی می‌تواند مجرمان را دررسیدن به اهداف شوم خود کمک کند.

وی با بیان اینکه مردم در صورت هرگونه تخلف موضوع را با پلیس فتا در میان بگذارند، افزود: آدرس اینترنتی www.cyberpolice.ir برای ثبت و پیگیری این نوع کلاهبرداری‌ها ایجاد شده است و از مردم درخواست داریم در صورت مشاهده تخلف مراتب را به پلیس فتا گزارش دهند.

در مجموع اگر بین فرصت‌ها و تهدیدهای فضای مجازی و اینترنت مقایسه‌ای انجام بدهیم قطعاً کفه فرصت‌ها سنگین‌تر است اما مانند هر چیزی که نیاز به مدیریت دارد فضای مجازی هم نیاز به مدیریت دارد تا فرصت‌هایش نادیده گرفته نشود.

کد خبر 5054942

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha